“Savaşta önce masumiyet ölür.”
Yönetmeni: Oliver Stone
Oyuncular: Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Forest Whitaker
Görüntü yönetmeni: Robert Richardson
Yapım yılı: 1986
Oliver Stone, bu filmin senaryosunu kendi hayatının bir biyografik parçası olarak kaleme almıştır. Filmin senaryosunu yazıp, yönetmenliğini de kendisi yaparak gerçekçiliği alabildiğince üst seviyede vermiştir.
Vietnam savaşına katılmış olan yönetmen, emperyalist savaşın gerçek yüzünü görmüş, Amerika’nın neden yenildiğini, savaşın acımasız yönlerini biraz da şiirsel olarak beyazperdeye aktarmıştır.
Filmde son derece çarpıcı sahneler yer alır. Mesela; Vietnam hava alanında yeni askerler sırayla ilerlerken, Charlie Sheen uçaklara yüklenmek için bekletilen asker ölülerine bakmaktadır. Bir anda rüzgâr asker ölülerinin üstlerindeki brandayı kaldırır, altında parçalanmış asker ölüleri görünür.
Oliver Stone, film afişinin üstüne şöyle bir söz yazılmasını istemiş “Savaşta önce masumiyet ölür.”
Filmin ana konusu budur.
Charlie Sheen, okumuş, entelektüel, savaşa karşı çıkan bir askerdir. Zorunlu askerlik görevi için çağrılmış ve Vietnam’ da savaşa katılmıştır. Filmin bir anlamda anlatıcısı kamerası kendisidir.
Tom Berenger ise savaşta birkaç kere yaralanmış fakat terhis olmak istememiştir. Ölmenin ve öldürmenin Amerika’nın çıkarları için gerekli olduğunu savunan, hatta gelen acemi askerlerin beceriksiz ve korkak olduğu için asker ölümlerinin çok olduğuna inanan bir askerdir. Yoksa bu ülkenin basit köylü insanlarının onları yenmesinin mümkün olmayacağını söyler.
Demokrat Çavuş Willem Dafoe, katliamlara, tecavüzlere karşı çıkan ve askerlerini korumak için elinden geleni yapan bir askerdir.
Filmde Vietnam savaşı nasılsa diyaloglar, davranışlar aynı şekilde, gerçekçi olarak perdeye yansıtılmıştır. İki askerin konuşması da çarpıcıdır;
“Bu savaşı kazanabileceğimize inanıyor musun?”
“Bunca zaman biz bu halkın anasını s……k şimdi bizim anamızın s………e zamanı geldi.”
Filim boyunca Charlie Sheen, “Chris” iki çavuş arasında gider gelir. Bazen onu bazen diğerini haklı bulur ve bu savaşın Amerika’ da anlatıldığı gibi olmadığını anlar, burası tam bir cehennemdir. “Vietkonk” (Amerikalıların Vietnam askerine taktığı Vietnam eşkıyası anlamında bir söz) her yerdedir.
Bir yeşil yaprağın yanından, ağaçtan, toprak altından yani her yerden vietkonk askeri çıkabilir.
Bu yüzden ormanlara ikinci dünya savaşında çok bomba atılmıştır. Özellikle Napalm (petol bombası olarak anılır) kullanılmıştır. Düştüğü yeri yakar kavurur. Amerikalılara göre bütün Vietnam ormanları yakılmalıdır. Film bu kapsamda, görsel olarak gerçekçiliğin en üst boyutunu sergiler.
Filmin konusu, anlatımı mükemmeldir. Bu filmde oynayan birçok oyuncu sonrasında parlamış ve star olmuştur. Meşhur olmadan önce Johnny Depp’ in de filmde küçük bir sahnesi vardır.
Film, en iyi film, ses, editör olarak Oscar kazanmıştır.
Müzikleri harikadır. Özellikle Adagio for strings
Keyifli izlemeler.
Önceki